Add new comment

با سلام و تشکر از شما.

درباره موضوع اول، بله موافقم و در یادداشت های اخیر (سه مورد در دو هفته گذشته) هم به اهمیت مباحث خودرهبری در شرایط کنونی اشاره شده است. به خصوص شما که در این زمینه کار تحقیقاتی هم کرده اید می توانید مطالب خوبی را با دیگران به خصوص در شرایط کنونی به اشتراک بگذارید.

درباره موضوع دوم، آنچه بنده از نظریه خود تعیین گری و خرده نظریه نیازهای روانشناختی بنیادین می فهمم اینست که تامین توامان هر سه نیازی روانی که نام بردید برای «عملکرد» و «بهزیستی» افراد لازم هستند. اینکه کدامیک بر موارد دیگر تقدم دارند به نظرم نمی آید که در جایی مورد بحث بوده باشد. هر چند نقش احساس انتخاب و اختیار در این نظریه ممکن است بیشتر دیده شود، اما تاکید شده است که برای داشتن این احساس تامین نیاز در این حوزه هم نیاز به سطحی از برداشت از قابلیت های خود و امنیت احساسی در تعاملات خود با مخاطبان داریم. ضمن اینکه در شرایط دورکاری همانطور که به طور ضمنی می توان از توضیحات شما برداشت کرد، بعد «خودمختاری autonomuy» ممکن است شانس بیشتری برای تامین داشته باشد (به دلیل کم شدن نقش کنترل و نظارت مستقیم سازمانی). البته حتما می دانید که این موضوع یک ادراک درونی است. ممکن است برخی افراد علیرغم آزادی عمل بیرونی بیشتری که در شرایط کنونی در روش کار خود به دست آورده اند، باز هم به دلایل دیگری برداشت تامین خودمختاری نداشته باشند. مثلا به دلیل اینکه هدف گذاری و انتظارات مدیرانشان از آنها مبهم است و یا قابلیت های لازم را برای انجام دورکاری موفق نداشته باشند. حس تامین نیاز به مختار بودن الزاما با برخورداری از آزادی عمل از بیرون (مثلا از سمت سازمان) ایجاد نمی شود. اما حال فرض کنیم که کسی در شرایط کنونی نیاز به اختیاردرونی اش به دلیل نظارت کمتر سازمان تا حدی تامین شود، اما به دلیل تامین نشدن نیاز به رابطه انسانی و حس کسب قابلیت های ازم برای موفقیت در وی به اندازه کافی تامین نشود. نمی توان پاسخ ریاضی به این سوال داد، اما قاعدتا باید با مدیریت بهتر نحوه تعاملات با این افراد همانطور که در یادداشت های اخیر هم اشاره شده است، با دادن بازخورد و تقویت تعاملات انسانی روی تحقق دو نیاز دیگر هم در حدی تاثیر گذاشت. از این طریق احتمالا  فرد در صورت وجود چارچوب ها و رویه های مناسب سازمانی، شرایط بهینه ای از عملکرد و بهزیستی خواهد داشت. امیدوارم توانسته باشم به سوال خوب و البته تخصصی شما پاسخ مفید و مناسبی داده باشم.

موفق باشید.

بابک علوی

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.