Add new comment

محمد شریعتی

Mon, 05/30/2022 - 10:54

باسمه تعالی

جناب دکتر علوی، استاد گرانقدر سلام و عرض ادب
سپاس بابت نوشتار ارزنده شما و به اشتراک گذاری آن

بنده با نظریه نهادی در درس دکتری اقتصاد نهادگرایی در خدمت دکتر متوسلی عزیز آشنا شدم. یک نظریه اقتصادی که بر اساس مبانی فلسفی، حقوقی و روانشناختی خاصی شکل گرفته است.

همچنین با مبحث کارآفرینی نهادی که موجب تغییر در ساختارهای نهادی اقتصادی-اجتماعی است در حین مطالعات اولیه رساله دکتری درباره کارآفرینی اجتماعی آشنایی یافتم.

و موضوع عاملیت را در محضر حضرتعالی آموختم و برایم بسیار ارزشمند بود، این که رفتار انسان نه مطلقا تحت تاثیر محیط و نه مطلقا تحت تاثیر درونیات خود است بلکه در فضایی پویا هم از اینها تاثیر میپذیرد و هم بر اینها تاثیر میگذارد.

حین خواندن نوشتار حاضر نکات و سوالاتی به ذهنم متبادر شد و چه چیزی بهتر از این که مطالعه یک نوشتار، انسان(و خصوصا یک دانشجوی دکتری) را به فکری عمیق فروبرد:

1. چه چیزی باعث می شود یک نهادبرای عده ای مطلوب برای عده ای نامطلوب و برای عده ای بی اهمیت جلوه کند؟
2. آیا اصالت داشتن در عمل به معنای بی نهادی است یا به معنای حفظ نهادهای مطلوب و تغییر نهادهای نامطلوب و یا حتی به معنای حفظ تمامی نهادها؟
3. آیا میتوان کارآفرینی نهادی را به منزله حلقه دوگانه یادگیری اما در محیط کلان دانست؟
4. تغییر نهاد یک عرض است بر کارافرینی نهادی یا یک هدف؟
5. در ابعاد کلان جامعه حاصل تقابل اصالتهای فردی متضاد و معارض چیست و چگونه به رشد/انحطاط جامعه کمک میکند (که الیته خود رشد و انحطاط را در این دیدگاه عامل تعیین میکند و لذا در تعریف آن نیز اختلاف وجود خواهد داشت)؟
6. تحولات نهادی آیا از طریق توسعه یک عاملیت فردی به یک عاملیت جمعی محقق می شود یا از طریق زیرکی عامل بر عمومی از مردم که عاملیت در آنها توسعه نیافته است؟
7. چه چیزی باعث می شود یک فرد کارافرینی نهادی انجام دهد؟ آیا پارامترهای شخصیتی لازم در حین تولد شخص شکل گرفته یا در حین تربیت وی و یا این که عامل بودن یک انتخاب عاملانه برای او بوده است؟
8. آیا می توان تصور کرد که شخصی کارافرینی نهادی انجام دهد و موفق به تغییر نهادهایی گردد اما عامل نباشد؟ مثلا این که طبق یک عادت شخصیتی برای خلاقیت و بدون آگاهی چنین کند؟

با عرض پوزش بابت طولانی شدن نظر حقیر
تندرست و شادمان و پیروز باشید

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.