به نام خدا. گر چه برای شناخت میزان اصالت، در روانشناسی ابزارهای اندازه گیری کمی با استفاده از پرسشنامههایی وجود دارد، اما ممکن است استفاده از این ابزارها برای کاربردهای مدیریتی دارای محدودیتهایی باشد. به طور خاص، این پرسشنامهها در تحقیقات مربوطه معمولا بدون نام تکمیل میشوند و همچنین افراد ممکن است با اطلاعات قبلی از این نوع پرسشنامهها پاسخهایی از قبل طراحی شده بدهند. از اینرو برای کسب اطلاعات درباره اصالت افراد ممکن است بتوان از روشهای دیگری نیز استفاده کرد. در این متن پیشنهاد میشود که با استفاده از برخی سوالات در مصاحبهها، مثلا در مصاحبههای استخدامی، ممکن است بتوان اطلاعات و شواهدی مقدماتی درباره میزان اصالت یک فرد به دست آورد و بتوان آنها را در موقعیتهای عملی مورد استفاده قرار داد.
بر اساس ابعاد مفهوم اصالت، شاید استفاده از سوالات نمونه زیر بتواند در مصاحبههای استخدامی مفید باشد:
خود آگاهی:
١. نقاط قوت و ضعف كاري شما چیست؟ چگونه متوجه شدید که این موارد نقاط قوت و ضعف شما است؟
٢. در چه موضوعات شغلي فکر میکنید که انگیزههایی دارید که مربوط به خود شما است و ویژگی منحصر به فرد شما است؟
٣. برخی تجارب کاری خاص خود را در گذشته که موجب شده است تا ویژگیهای کنونی شما در محیط کار بر اساس آن تجارب شکل بگیرد را معرفی کنید. چرا فکر میکنید که آن تجارب بر ویژگیهای شما اثر گذار بودهاند؟ لطفا مثال بزنید.
از طریق بررسی پاسخ به این سوالات احتمالا بتوان شواهدی یافت که فرد تا چه حد ویژگیها و انگیزههای عمیق خود را میشناسد.
پردازش متوازن:
١. لطفا با توجه به تجربهای از گذشته کاری خود (با ذکر یکی از نقاط ابهام یا فقدان موفقیت کافی در رزومه فرد) برای ما شرح دهید که از این تجربه چه درسی برای آینده گرفتهاید و برای رفع این مسایل تاکنون چه اقداماتی انجام دادهاید؟ میخواهید در اینباره در آینده چه کاری انجام دهید؟
٢. چه جنبههایی از خصوصیات خود در محيط كار را تاکنون بهبود دادهاید؟
٣. بزرگترین نقطه ضعف کاری شما چیست؟ چگونه متوجه چنین نقطه ضعفی شدید؟
از طریق تحلیل پاسخ به این سوالات احتمالا بتوان شواهدی را یافت که بر اساس آن بتوان متوجه شد که تا چه حد فرد اطلاعات درباره خود را به خوبی تحلیل کرده و از مواجهه با نقاط ضعف و قابل بهبود در خود طفره نمیرود.
زندگی اصیل و استانداردهای اخلاقی درونی شده:
١. تاکنون چه اقداماتی را متعهدانه و با تلاش خیلی زیاد به نتیجه رساندهاید؟ این تعهد در شما چگونه شکل گرفت؟
٢. لطفا تجربهای كاري را با ما به اشتراک بگذارید که در آن توانسته باشید علیرغم فشارهای بیرونی و موانع مختلف بر اساس آنچه به آن اعتقاد داشتهاید عمل کنید. چه شرایطی در آن تجربه وجود داشته است که توانستید چنین نتیجهای را ایجاد کنید؟
٣. لطفا تجربه یا دستاوردهایی كاري را از خود معرفی نمایید که به نوعی خود را مولف آنها میدانید و میتوانید بگویید که با مرور آنها میتوان شما را در آنها شناخت. به عبارت دیگر این دستاوردها را معرف ویژگیهای منحصر به فرد خود بدانید. چرا فکر میکنید که این دستاوردها برای شناخت ویژگیهای منحصر به فرد شما میتوانند منابع خوبی برای بررسی باشند؟
۴. چه تجارب كاري را از خود میشناسید که بتوان از روی آنها متوجه شد که شما دارای چه ارزشهایی هستید؟ چرا این تجارب نشان دهنده ارزشهای كاري شما است؟
از طریق بررسی پاسخ به این سوالات احتمالا بتوان شواهدی یافت که فرد تا چه حد عمل یکپارچه و متعدانهای در قبال افکار و انتخابهای خود دارد.
شفافیت رابطهای:
١. مثالی از تجارب گذشته خود را لطفا با ما به اشتراک بگذارید که در آن به یک همکار فیدبکی درباره نحوه بهبود فعالیتهایش داده باشید.
٢. آیا تا به حال درباره انعکاس نظرات یک مشتری یا کارفرمای شرکت خود پیرامون نقاط ضعف شرکت و یا عملکرد خود را با همکار و مدیر خود مطرح کریدهاید. لطفا این تجربه را برای ما بازگو نمایید.
٣. آیا تا به حال اتفاق افتاده است که بخواهید یکی از تجارب كاري و شغلي شکست خورده خود را با کسی در میان بگذارید؟ فکر میکنید در چنین شرایطی باید به چه نکاتی توجه داشت؟
از طریق بررسی پاسخ به این سوالات احتمالا بتوان شواهدی یافت که فرد تا چه حد با شفافیت در روابط انسانی خود برخورد میکند. البته پاسخ فرد به سوالات مصاحبه دیگر و مربىط به سه بعد قبلی اصالت نیز احتمالا در اینباره بتوانند مفید باشند.
از نظر علمی البته بررسی روایی پیش بینی اینگونه سوالات نیازمند تحقیق تجربی است و در اینجا صرفا ایدههایی اولیه مطرح شده است که ممکن است در عمل نیز مفید باشند. کاربرد دیگر این سوالات میتواند این باشد که خود ما برای تامل درباره میزان اصالت خود به آنها پاسخ دهیم.
افزودن دیدگاه جدید