توسعه فردی

خلاصه ای از ارائه در پنجمین کنفرانس ملی مدیریت منابع انسانی: «پاندمی کرونا؛ فرصتی برای پرورش ابعاد کاراکتر مرتبط با رهبری سازمانی»

ثبت شده توسط بابک علوی در یکشنبه, ۱۳۹۹/۱۲/۱۰ - ۲۲:۰۸
به نام خدا. در پنجمین کنفرانس ملی مدیریت منابع انسانی افتخار داشتم که مطلبی را با عنوان «پاندمی کرونا؛ فرصتی برای پرورش ابعاد کاراکتر مرتبط با رهبری سازمانی» ارائه کنم. خلاصه ای از این ارائه در اینجا تقدیم می شود و فایل ارائه نیز در ضمیمه این یادداشت ارائه شده است. البته در این زمینه یادداشت هایی قبلا در این سایت تقدیم شده بود. ایده اصلی در این ارائه این است که در شرایط دشوار پاندمی کرونا ممکن است فرصتی ایجاد شود که برخی از افراد تفسیر و معنایی از آن داشته باشند که به پرورش برخی ابعاد کارکتر رهبری سازمانی آنها کمک کند. به طور خاص، ابعاد کاراکتری مانند اصالت و یکپارچگی، برخورداری از انگیزه های مختارانه و انرژی های درونی برای تلاش، انسان دوستی و تلاش برای موفقیت و صبوری از این جمله هستند. اما نکته مهمی که در اینجا وجود دارد اینست که آیا برای این تاثیر پذیری و پرورش کاراکتر رهبری، تا چه حد خصوصیات فردی قبلی خود افراد هم مهم است و آیا ممکن است نوع و میزان تغییر در کاراکتر افراد در دوره کرونا وابسته به ارزش ها و خصوصیت فردی آنها قبل از دوره کرونا هم باشد. در این ارائه چارچوبی نظری و حاصل نتایج تحقیقی تجربی که مراحل اولیه آن انجام شده است ارائه شد.

انگیزه های کنترلی یا مختارانه در توسعه فردی

ثبت شده توسط بابک علوی در جمعه, ۱۳۹۸/۰۴/۰۷ - ۰۹:۵۷
به نام خدا. برخی اوقات دوستان و دانشجویان مختلفی با توجه به منابع و تجاربی که دارند، مطرح می کنند که آیا در زمان توسعه فردی اصرار بر ایجاد یا تقویت یک ویژگی موجب احساسی منفی و همراه با سرخوردگی نمی شود. یکی از این عزیزان چند روز پیش اشاره می داشت که مثلا وقتی قصد می کند که کاهش وزن دهد و میزان مصرف شیرینی را کم کند، وسوسه‌اش برای شیرینی خوردن بیشتر می شود و خود را تحت فشار بیشتری دیده و عصبی می شود. یا اینکه وقتی هدف اینست که کمال گرایی خود را کاهش دهد با تمرکز به اینکه نباید در زمان فعالیت هایش اینقدر به خروجی بیندیشد،‌ همین حالت موجب شده است که بیشتر به موضوع حساس شود و بیشتر به کمال گرایی فکر کند و از اینرو دچار استرس بیشتری می شود...

برچسب‌ها

اصالت؛ شاخصی برای تبیین کیفیت درونی رفتارها

ثبت شده توسط بابک علوی در دوشنبه, ۱۳۹۵/۰۴/۱۴ - ۰۴:۳۰

به نام خدا. در این یادداشت تلاش شده است تا با استفاده از مثالی نسبتاْ ساده نوعی از کاربرد نظریه خود تعیین‌گری در تعریف اصالت معرفی و تبیین شود. شاید این تبیین برای کسب آگاهی از ماهیت اصالت در تعاملات اجتماعی برای همه افراد، و به طور خاص برای رهبران سازمانی مفید باشد. برای شروع، سوال زیر را درباره یک موقعیت خاص از زندگی در نظر بگیرید:
به طور عمومی انگیزه شما برای اینکه به یک دوست نزدیک محبت کنید چیست؟

روش‌هایی برای تقویت اصالت

ثبت شده توسط بابک علوی در سه شنبه, ۱۳۹۴/۱۱/۲۷ - ۰۳:۳۰

به نام خدا. با توجه به مفهوم اصالت و همچنین ابعادی که برای رهبری اصیل در ادبیات این حوزه ذکر شده است و همچنین با توجه به برخی تجارب فردی، به نظرم رسید که طرح چند روش تمرینی پیشنهادی بتواند برای تقویت تدریجی اصالت مفید باشد. موارد زیر نمونه‌هایی از این روش‌ها هستند که ممکن است برای تقویت آگاهی از خود، عمل اصیل، و یادگیری اصیل از محیط مفید باشند:

برخی لذات عمیق در مدیریت

ثبت شده توسط بابک علوی در جمعه, ۱۳۹۴/۰۶/۰۶ - ۰۴:۳۰

به نام خدا. مدتی است افرادی را ملاقات می‌کنم که در کسوت مدیر یا سرپرست درامده‌اند، اما هنوز در حسرت لذات حاصل از حل مسائل فنی و انجام فعالیت‌های کار‌شناسی و غیر مدیریتی خود هستند. از تعامل با کار‌شناسان حوزه مدیریت خود لذت نمی‌برند. مدیریت را دنیایی خشن در می‌یابند که هم روح و روان خود، و هم دیگران را با انجام ان در عذاب قرار می‌دهند. مدیریت حقیقتا کاری سخت است. داشتن احساس مسئولیت در کنار سر و کار داشتن با بسیاری از محدودیت‌ها و نا‌بسامانی‌ها و رفتارهای تخریبی و رقابتی برخی از دیگران.

برچسب‌ها

یادگیری در بحران ها

ثبت شده توسط بابک علوی در سه شنبه, ۱۳۹۲/۰۳/۰۷ - ۰۴:۳۰

به نام خدا. در برخی از مراحل زندگی فردی ممکن است شرایطی پیش آید که به ناگهان تعداد زیادی از مشکلات پیش بینی نشده و یا در مدت‌ها انکار شده، با تاثیرات خیلی زیاد، بر ارکان و اجزای مختلف فعالیت‌های ما هجوم آورده و ما را در محاصره خود در آورند. هر چند همه تلاش‌ها باید بر این امر باشد که یک فرد با اینگونه بحران‌ها مواجه نشود، اما متاسفانه واقعیات بیانگر اینست که غفلت از خود و تغییرات محیطی زمینه ساز شکل گیری تدریجی بحران‌ها است.

برچسب‌ها

رهبری بر خود و معرفت حضوری

ثبت شده توسط بابک علوی در پنجشنبه, ۱۳۹۱/۰۲/۲۱ - ۰۴:۳۰

به نام خدا. مکالمه‌ای با یکی از دانشجویان بسیار خوبم این انگیزه را در من به وجود آورد تا این یادداشت را بنویسم. سوالی مطرح شد که آیا استراتژی‌های رهبری بر خود حالتی ابزاری ندارند و به راستی تا چه حد قادر هستند تا انگیزه‌هایی قوی و واقعی در یک فرد به وجود آورند. با مروری بر گروه بندی استراتژی‌های رهبری بر خود موجود در تحقیقات کلاسیک این حوزه (ضمیمه ۱) به راحتی می‌توان دریافت که در سه گروه استراتژی‌های پیشنهاد شده (رفتاری، الگوهای سازنده فکری، و مدیریت الگوی باور‌ها) سطوح عمق مفهومی متفاوتی وجود دارد.

برچسب‌ها

ذهن آگاهی (mindfulness) چیست؟ آیا کاربردی برای مدیران دارد؟

ثبت شده توسط بابک علوی در چهارشنبه, ۱۳۹۱/۰۱/۳۰ - ۰۴:۳۰

به نام خدا. یکی از موضوعاتی که این روز‌ها در حوزه‌های مختلف روان‌شناسی طرفداران زیادی یافته است «ذهن آگاهی» است. گر چه شاید بتوان معادل‌های فارسی دیگر و شاید بهتری برای mindfulness یافت، اما شاید ذهن آگاهی ترجمه مناسبی برای آن باشد.

برچسب‌ها